Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 17:49 - "Господи , спаси ни от благочестивите! " част втора
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1471 Коментари: 1 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сега, къде е грешката ? /продължение/

image
Грешката е в това, че за съжаление твърдим, че правим всички тези неща, за да станем добри хора, по-добри хора. И тук е голямата заблуда. Това е стъпалото, на което всички се препъваме. Защото, ако Църквата имаше за цел да ни направи по-добри хора, тогава нямаше да има смисъл да имаме лична връзка с Христос, нито пък щеше да имасмисъл Христос да дойде в света. Защо не можем да разберем светците? Или да го кажа още по-просто, поради каква причина не можем да разберем хората, които обичат Бога?

Казваме: добре, това е необходимо, за да се спасиш, за да си близо до Бога. Но необходимо ли e например да «хванеш балкана» и да отидеш да правиш всички тези неща? Разбира се, не! Не е необходимо. Но ако проумеем, че нашата връзка с Бога не е просто връзка, „за да се спасим“, както казваме, а отношение на любов, само тогава можем да разберем, поради каква причина светците са правили всички тези неща, които не се обясняват чрез разума. Защото любовта превъзхожда разума. Дори и светската любов, точно както някой обича другиго, както някой, който иска да се ожени например и обича жена си, обича девойката, която ще вземе, или девойката – мъжа; и правят неща, които разумът не може да побере. Ако го попиташ: коя е най-красивата девойка на света, може да ти каже, че е девойката, която обича. Разбира се, той гледа на нея със своите си очи. Нашите очи ни казват нещо друго. Или, ако попиташ нея, кой е най-добрият мъж, ще ти опише мъжа, когото обича, с най-хубавите думи. Тя не вижда недостатъци, не вижда слабости, не вижда нищо лошо, защото любовта превъзхожда тези неща.Любовта не влиза в схемите на логиката. Любовта е над логиката. Така е и с Божията любов. Божията любов превъзхожда човешкия разум. Затова не можем да съдим с рационални критерии хората, които обичат Бога. Затова светците са имали своя си логика. Те са имали друга логика, а не човешката логика. Защото тяхната логика е логиката на любовта. И Църквата не ни учи да станем добри хора; не -това е естествено, трябва да станем, ако не станем добри хора, какво правим?! Това са неща от детската градина. Църквата ни учи да обичаме Христос, да обичаме именно личността на Господ Иисус Христос.

                                                                                         /следва/






Гласувай:
13



1. lubovakoniamash - именно....
20.09.2014 16:11
"Защото любовта превъзхожда разума". -Именно това е причината тези, които не вярват в Бог да разберат, онези които вярват. Любовта е нелогична /дори човешката/ а как бихме могли да проумеем Божията с човешката си логика и разум?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801586
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031