Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2017 11:52 - МИГРАЦИЯТА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1140 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.08.2017 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

        МИГРАЦИЯТА – ПРОЦЕС,  КОЙТО  ЩЕ  ПРОДЪЛЖАВА                         

                        ДОКАТО  ИМА  ЖИВОТ  НА  ЗЕМЯТА

 

    Като облигатен присъствач на конкурс в Кюстендил, чиито замисъл не прави смисъл, докато течаха изпълненията на децата и студентите, които не докоснаха сърцето ми, си мислех за миграцията в този регион.  Това е ужасяващ проблем не само за прекрасния регион Краище, а за цялата страна. Обезлюдяването на този регион, възможностите за трансгранична престъпност - напомням за югоембаргото и за миграцията преди две години – подмяната на етноса, това доведе до промени, след които възвръщане към един нормален процес тук ще е възможен толкова, колкото в Източни Родопи след отхождането на населението от там. Обезлюди се не само планината, макар покрай селата да преминава  ж. п. линия, обезлюдиха се и села покрай важни пътища, привеждам пример със село Драговищица. Като се започне на север от Кстендил и се стигне чак до с. Долна Мелна, включвам и почти всички села по планиината Осогово, положението е много страшно, този регион се превръща в ничия земя. Само че тези, които трябва нещо да направят за този регион на страната, май не са в час. Разбирам проблемите им - някой развил болтовете на гумите на съдия на мафията, има нетово заплашване за отрязване на главата на Борисов. Доста проблеми има държавата, за да се заеме с такъв периферен за страната проблем.Загрижен не само за това, което видях по Осогово, Милевската планина и Кървав камик, написах този пост.  

 

    Всички живи същества участват в хранителната верига на Земята. Те се хранят с растителни или животински храни в най-широк спектър, като самите те по време на живота си или след като загубят живота си се превръщат в храна за другите животни, за растенията или за почвените инженери - най-скромните труженици, които превръщат безплодните земи в плодородни, осигуряващи условия за добиване на храна на по-висши от тях обитатели на земята. Само тези почвени инженери изключвам от склонните към миграция живи същества.

     Миграцията винаги е била част от живота. Като най-значителна миграция на хора през вековете се определя преселението на народите през ІV – VІІ век, наречено Велико, когато в Европа се заселват ост- и вестготите. Единствената империя, способна да се противопостави на това преселение тогава е била Византия, но и тя рухва под напора от север, въпреки построените могъщи твърдини, пред останките на които се възхищаваме до днес. Древни култури по Месопотамия, Египет, Древна Гърция и др. страни пък биват атакувани от мигранти араби, като едни от тях с манталитет на примати са имали нахалството да нарекат завладяната от тях страна Египет. По този начин те имат претенции за съучастници в културното й минало. Днешните гърци според мен, характерни със своята жестокост по време на Турско-гръцката и на ВСВ  нямат нищо общо с древните гърци, дали голяма част от културата на света. Вероятно и те са потомци на някякви араби-наглеци,  като тези в Египет, защото въобще не приличат на древните си мислители, философи, учени, като са се специализирали да живеят в един нов обществен строй, паразитизЪма.

   Процеси на миграция винаги е имало, като предимно са мигрирали тези, които търсят по-добър живот и тези, на които поради някакави причина връзките със страната им са отслабени. Причината за вторите тази, че те се явяват някаква жертва на режима в стрната си. Поради това те започват да търсят по-добър, свободен живот извън родината си, мигрират ако е възможно, изразявайки по този начин протеста си спрямо процесите в своята страна, които те не приемат като нормална държава и престават да са част от нея. Правя сравнение между сърбите, които живеят много по-тежко от нас, но мигрират много по-слабо от нас. Причината е, че те притежават имотите си, наследени от дедите им и не могат да се разделят с тях, поради което приемат тежкия живот и продължават да живеят в страната си или работят в други страни, но се връщат в Сърбия с добри пенсии или спечелени пари, които „инвестират” в стопанството /бизнеса/ си. Противното на сърбите сме ние, българите, на които сталинската колхолизация отне земите и така разруши основата на страната ни, българското село. Отнети бяха и имотите на индустриалци, търговци и др. богати хора, доста от които Народният съд осъди на смърт. На смърт бяха осъдени или интернирани по селата много интелектуалци, защото интелигенцията е реакционна маса. За тях и за децата им България след тази жестокост не може да бъде желана страна, в която да изживеят живота си според даденостите си и да работят за нея. Допълвам, че след Деветото имаше Закон за покритата градска собственост, друг закон изгони от планините карачачаните, за които се установи, че са гръцки шпиони. Подобен процес, наречен „Възродителен” стана причина днес Източните Родопи от градина да се превърнат в пустиня, а в полуподземните етажи на изоставените каменни къщи-крепости се заселиха…мечки.

   Ето условия за миграция – в търсене на по-добри условия на живот селяните у нас мигрираха към града, други напуснаха страната легално, трети избягаха от страната си, която им отреди статут на невъзвръщенци, което означава при завръщането им строго наказание - смертательная казнь или доживотен затвор като предатели.

    Съвсем накратко обясних защо хората от бедната заради връзките на бившите СЮК и УДБА функционери с Путин, които още държат властта там, сърбите, не напускат страната си, а българите я напускат. И то предимно българите в размножителна възраст, някои от които със семействата си, което генно съсипва страната ни. Повечето мигриращи са т. н. сингъли, които си намиират партньор от друга държава, женят се и се размножават в чужбина и повече не се завръщат в България. Сърбите имат какво да ги задържа в страната им, а при нас този стимул го няма. Той е заменен с далаверата и псевдопазарния начин на живот, насаден у нас през годините на голямата лъжа 1944/1989-а, дал своите отровни плодове в годините на „демокрацията”. Когато бившите от ДС създадоха олигарсите, които си имат и партия в парламента, БСП/ДПС, една от патериците на Путин в България.

     Проблемът с миграциите продължава и днес. Араби по вина на колонизаторите някога и поради гнета на комунистическите им управници от времето на Хрущов /след 1963 г./, внедрили там абсолютно неприемлив за хората обществен строй, както и поради войните, водени против този обществен строй, като тази в Сирия, а преди това в Афганистан, доведоха до нова мигрантска вълна, към която се включиха и нямащи нищо общо с нея хора от съседни държави, стремящи се да ползват социалните помощи на европейските държави вместо да работят.

     Миграцията в момента на циганите  България също е на най-високата предавка. След опустошаването на селата, в които след отхождането на хората от тях нещо поостана – къщи, на коите да се гори догромата, асми, на които да се даде на скрап металната конструкция, плодни дървета, които стават за огрев и др. – сега циганите се устремяват към градовете. Там има много кофи за боклук с интересни неща вътре, къщи за самозаселване, удобни за „претарашване” къщи с временно обитаване, особено в курортните градове, лозя и ниви. И възможност за разцъфване на организирана престъпност. Техният устрем е толкова могъщ, че се появи термин, гетовизация. Този ужас за страната ни е равностоен на други два такива от последните години, масовизацията и глобализацията. Гетовизацията е нещо страшно, тя е вид раково образование, появяващо се покрай градовете. Гетата представляват анклави в страната, в които животът няма нищо общо с този, който протича в страната. Там се замисля престъпност, доколкото условията разрешават, тя се реализира. Държавата, правителството законите, тези неща гам не вървят. Там иима ромлдери и мешаре, както по малките градове и селата има феодал вместо местна власт. Гетата, по същество метастази ако не бъдат премахнати това означават смърт за целия организъм, от който те се хранят. За сега тези, които трябва да видят това, го не виждат.

    Подобна митрация като циганската по света опитват, а у нас извършват руснаците. Да мигрират по света за тях става все по-трудно от вътрешна и външна страна.  До скоро дребните руски мафиоти влагаха тук част от спестяванията си поради две причини, първата от които е да не им ги вземе бащицата. Но сега, когато Русия е в икономичски колапс, той не дава да се изнася валута извън Русия, защото страната е много зле и вероятно всички спестявяние в долари на руснаците ще бъдат национализирани ако до година-две не паднат санкците за Крим. Втората цел на руснаците чрез покупката им на имоти у нас е да имат поводи да живеят в страна от ЕС и поради това да могат да пътуват из него. Тъй като добре познавам страната си давам за пример град, най-засегнат от цигани и руснаци едновременно, това е Велинград. Има и други по морето, споменавам Варна, но не в такава степен. Да не пропусна и миграцията, която осъествяват рускините. Те се женят за глупаци от други страни, добивайки право по този начин да напуснат Русия. Давам пример с една рускиня. Напили се с мъжа си, скарали се, докато той бил пред печката тя го ударила с тиган с дебело дъно по главата и он умер…

 

    Това като въедение, а сега преминавам към миграцията на животните, които също са принудени да мигрират, за да намерят подходящо място за живеене - където има храна, в противен случай те ще умрат. Не само хората имат три важни вродени рефлекса – да съхранят живота си, когато са в опастност, да се възпроизведат и третият им рефлекс е да си осигуряват храна, тези рефлекси ги иимат и най-низшите животни.

    Започвам с мечките, които мгирират все по-близо до населени /с хора/ места. При нас този процес е доста мултиплицран, защото мечките са защитен вид и живеят без опастност да бъдат изтребени. Те усещат това, но аз знам за доста изключения по планиниите, където ги има много или правят бели. През есента, когато имат натрупана мас местни хора по селата ги застрелват. Друга причина за миграцията на мечките е заселването в България на румънски мечки, доста по-едри и силни от нашите. Румънските мечки изгониха нашите от местата, които те обитаваха – този процес още не е обхванал до сега Рила и Пирин – и те поеха към други места, където условията за живот не са толкова подходящи за тях – по-малко храна, по-малко вода, горещина. Тези лоши условия на мечките-мигранти наложиха и новото им поведение – те слизат и нахално поразяват пчелини, влизат в дворовете на хората, та дори и в оборите, ако пък са стари и са станала стръвници, отнасят по някое животно със себе си, най-предпочитаното е козата. През есента мечката трябва да направи сланина, за да може да изспи зимния си сън до момента, когато вече има храна. Ако мастта й не достигне да я топли по време на зимния й сън и тя излиза да търси храна в снега и умира. Затова през есента мечките са най-нахални. Миграцията на мечките е една от най-силно изразените от тези животински видове.

    Вълците по същество са мигриращи животни. Те ходят непрекъснато, за да търсят храна, но вече животни по планината няма, поради което те не се задържат там. Понеже няма и кой да ги гони, те слизат покрай селата, където се устанвяват както циганите по гетата покрай градовете и нападат през деня животни, вързани някъде около нивата. Така има много изядени магарета, вързани да чакат да си отвозят стпаните до дома им. Някога е имало стока по планината, част от която е била крадена от вълците, част която  обаче те са получавали и даром в ролята си на санитари. Краставата овца е била прогонвана от стадото, за да я изядат вълците и да не зарази другите овце. Същото важи и за старото работно животно, напр. кон, който вече не може да работи. И той е бил отправян към вълците. Вълъкт не спи зимен сън, той се нуждае постоянно от храна и ако не я намира в някой регион, той отива в друг. Като не намери и там храна, след десетина дни през зимата вълкът умира. През България преминават вълци, идващи предимно от Македония и Сърбия, но са много зле тук. Последните изяви на вълците по България са нападенията на малки кончета при свободното им отглеждане и изяждането на кучетата на хората от селата, като кучетата биват извличани от колибката им. От кучетата остава само кървава следа. Аз имах едно любимо куче от с. Заселе, приличаше на гъсеница, и то стана храна на вълците. Резултатът от миграцията на вълците – днес в България тях почти ги няма. Защото няма стока по планините, а мутрите с техните снайперови карабини избиха дивеча по планините. Преди 15-20 години привечер по билото на Балкана се забелязваха вълци, от тогава до сега не съм виждал вълк.

   Същото както с вълците се случи и с чакалите, които са по-приспособими към различни храни от вълците. От три години аз не съм срещал чакал в планината. Преди това ги имаше, правеха и сватби. Виждайки човек през зимата чакалът тръгва след него с надежда да му подхвърли нещо за ядене. Колко измършавели и пред гладна смърт чакали съм виждал по Бов, по Буковец, днес няма ни един. Те нямат тези възможности да се придвижват с десетки километри на ден в търсене на храна както вълците и умират от глад.

    Миграцията засегна и орлите. Те на няколко пъти стават жертва на отравяне, когато идиоти залагат отрова срещу вълци. Орлите първи я виждат, изяждат и умират. Сега чух пак за такава простотия над яз. Студен кладенец. За последен път видях двойка царски орли на скалата Черней преди поне 30 години. Аз лежах, те са насочиха към мен да ме проучат, кацнаха на скалата, на метри от мен, аз не мърдах, после скочиха без да отварят крилете си над пропастта, отвориха ги и вятърът ги издигна нагоре. Орлите живеят дълго и имат предимството да откриват храната си – умрели животни – на всяко място. Но идиоти ги изтровиха. Сега се води програма за заселване на планините ни с белоглави лешояди и егепетски лешояди, които биват хранени от ангажирани с тази задача работници, а програмата се финансира от Швейцария.

     Изчезването на орлите от небето ни не е резултат на миграция, а на периодичното им отравяне. Така, както въпреки предупрежденията, да не се палят стърнища и „опреснява тревата на ливадите” се причиняват пожари, по същия начин предупрежденията да не се поставят отрови не се спазва и така бе унищожено най-красивото животно на България, царският орел.

   Миграция засегна и дивите кози на Пирин. Преди те си пасяха по Дженгала, по Мозговица, по Типиците, по Бъндерица, малките козлета си играеха на люлки върху нестабилно стоящи камъни и ги тракаха. Големият туристически поток обаче прогони козите от традиционните им места по Пирин в по-неблагоприятни за живота им. Те са пак там, но по най-непосещаваните от туристите места. Мутри със снайперови карабини отстреляха доста от тях, има и такива билбордове с извесетн наш футболист, когото приматите предлагаха за президент.

   Давам пример с две места по Балкана, където козите са били избити. Това е Козница, планината над с. Заножене, получила името си от многобройноте кози по скалите и другото е скалната местност над с. Чупрене. Тези кози са били застреляни със снайперови карабини от отсрещния бряг на реката.

   Дивите свини също мигрират. Вместо да ходят да търсят кореноплодни горе по студа, те предпочитат засяти от хората ниви с картофи, царевица. Прасета срещам още по високото, но те слизат все по-ниско и давам пример със селата около Габарево. Те се крият за да спят през деня в гъстите храсти около нивите.Дивите свини са най-непретенциозните животни и се заселват навсякъде, дори да няма вода, подобно на цигани в необитаеми или спорни имоти, чиито дела съдът влачи с години с надежда някой от ищците да им се „отчете” и чак тогава да решат делото.

    Намаляването на змиите, които живет по ливадите не е резултат на тяхна миграция, а на унищожението им чрез огън от идиоти. Вече ливадите се косят много рядко, изчезването им променя климата. От ЕС отпускат пари по тази програма, но въпреки това изроди  „опресняват” тревата, като палят старата. Така унижожиха мравувняците, змиите и много други дребни животни. Давам пример с прекрасните някога ливади над селата Дупни връх и Лескова махала. То бе опожаряване, опожарявене, при които всички насекоми имаха съдбата на престъпниците, завършили живота си на клада. Чудно красивите някога ливади над с. Лескова махала вече изобщо не са красиви.

     Отхождането на стоката от планината направи кърлежите доста агресивни. Кърлежите издържат до три години без храна, като намаляването на животните по планината ги принуди да се хващат за каквото мине. Тази година на два пъти за мен. Животните са транспорта на кърлежите, така те пристигат в кошарите им, в сеновалите. Вероятно тази е причината и кърлежите по костенурките да са толкова много. В началото на краката им, където кожата им е мека те са на колонии един до друг. Гладни кърлежи скачат от дървета по хората, от високите треви, това се превърна в напаст за туристите, защото равновесието в природата е нарушено поради отхождането на обитателите от планината, стоката. Същото важи и за дървениците, бълхите и въшките, но там периодът, когато могат да издържат без храна е само година и по изоставените обори и къщи на хората те вече измряха. Когато съм нощувал обаче в сено на случайно място в планината, почти винаги на сутринта имам кърлеж, сърби ме някъде по тялото ми. Въртя го наляво докато се пусне и го връщам обратно в сеното.

   Започвайки с почвените инженери, преминавайки през готи, араби, цигани, руснаци и кърлежи, завършвам този нестандартен постинг с мисълта, че причините за миграцията в страната ни и самата миграция промениха България, тя загиива пред очите ми. Един наш интелектуалец, Николай Хайтов, каза на смъртното си легло:

-         Тоя живот, дето го живееме, никак не ми се живее. Отивам си със кеф!

А тогава не беше толкова зле, колкото сега…




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181501
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031