Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 20:04 - Над Пловдив се носи Кармина Бурана
Автор: santiment Категория: Музика   
Прочетен: 7732 Коментари: 16 Гласове:
11

Последна промяна: 20.07.2010 20:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Над Пловдив звучи кантатата "Кармина Бурана" на Олф!
     Над древния  Филипополис звучи "Хора на евреите" от "Набуко"!
     Дали ще имаме унижението да чуем "Седма Ленинградска симфония" за последен път от Пловдивската опера?
     Дано управляващите се вслушат в гласа на Пловдив.
Подкрепете Пловдив, за да запазим един от символите на града - Операта.
     Защото тук се строи най-съвременният в страната оперен театър и в следващата пролет ще бъде готов.
     Защото днес музикантите, певците, балетистите, студентите от висшите музикални училища, пловдивската митрополия, представители от всички слоеве на населението пеят великата музика със сълзи на очи!
      Подкрепете Пловдив!

image
Понякога и кметовете плачат...
заради града си!


 



Тагове:   пловдив,


Гласувай:
11



1. santiment - "Пловдив може да преглътне ...
19.07.2010 20:55
"Пловдив може да преглътне всякаква икономическа блокада, но не и посегателството върху културните ни традиции. Ще направим всичко възможно, за да спасим нашата Опера, като започнем по цивилизования начин - чрез срещи и убеждаване на министъра. Напоследък Пловдив е недолюбван от София, очаквам, че ще срещнем отпор на протеста ни. Репетирайте и гответе Седма Ленинградска симфония, готов съм да ви поведа на поход пред Министерството на културата и там да я изпълним пред министъра. Ако не се реши въпросът и по този начин, като кмет съм длъжен да направя крайното, макар че ще стана за смях: ще започна гладна стачка в защита на Операта."
Това заяви от подиума на Концертната зала кметът Славчо Атанасов, все още разплакан от хоровото изпълнение от операта "Кармина Бурана" на Карл Орф, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Салонът беше пълен, тук бяха музикантите, певците, балетистите, представителите на музикалните учебни заведения, на бизнеса и на други, загрижени за културата на града пловдивчани.
"Излязох в отпуска сравнително спокоен, заместник-министърът ме убеждаваше, че всичко ще мине много гладко и без никакви сътресения. Оказа се, че или е лъгал, или аз нещо не съм разбрал", в почти същото настроение заяви шефът на ОФД Калуди Калудов, спешно завърнал се от чужбина. Той, още преди кмета, бил решил също да предприеме гладна стачка.
Пловдивската митрополия категорично, начело с дядо Николай, също застава срещу намерението да се закрива една от най-сериозните културни институции в Пловдив, специална декларация изпраща и до София. "Какво е общото, защо църквата се намесва и заема позиция - тя е най-старата институция и когато става въпрос за духовност и истинска култура, не може да остане безучастна. Операта е също такава институция, тя не е учреждение, не е офис или чиновническа канцелария", отбеляза митрополитският представител отец Емил. Припомни как през 1943 година тогавашният пловдивски митрополит Кирил е прескочил оградата на читалище "Шалом" и изразил готовността си, че ако трябва, ще легне на релсите пред влаковите композиции, които се канят да откарат евреите към концлагерите.
"Когато още бяхме под турско робство и нямахме държава, Пловдив за първи път чества светите братя Кирил и Методий. Когато сега
имаме държава, няма робство, има дори институции, някои новоизлюпени културтрегери искат да унищожат духа ни. Дано това са само необмислени намерения. Предстои и на колектива на Операта, и на целия град едно огромно предизвикателство - да не спрем, докато се преборим, да устоим и да бъдем нащрек, защото не се знае това, което е сутрин, дали ще е същото следобед", в защита на Операта се включи и заместник-председателят на БЕС Любозар Фратев.
Емоционални бяха и другите изказвания в подкрепа на Операта, те бяха прекъсвани от бурни аплодисменти, на кмета специално бе благодарено за истинската борба, която води за Операта, като допълнителен аргумент му бе връчена събраната само за няколко дни подписка, в която са се включили 19 945 граждани. Още отсега той заяви, че за разлика от други политици, които не спазват думата си, той ще преотстъпи, след одобрението на Общинския съвет, безвъзмездното ползване на бъдещата модерна Опера в Синдикалния дом, която ще бъде открита през март догодина.

Артистите отново се изправиха, сред тях бе кметът, и разплакани и въодушевени изпълниха блестящо хора на евреите от операта "Набуко" на Верди.
Източник:Plovdiv24.bg
цитирай
2. stela50 - Пловдив се бори за своята опера ...
19.07.2010 21:00
Има подписка против закриването на операта ,на сцената на която са звучали гласовете на най-големите оперни певци ,имала е винаги прекрасен хор и балет...
Дотам стигнахме ...за съжаление.
Подкрепете Нашата опера !
цитирай
3. lubara - Поздрави, santiment !
19.07.2010 21:37
Какво падение, културата да се бори с халтурата и чалгатурата!
цитирай
4. fracla - ПОДКРЕПЯМ!!!
19.07.2010 22:49
Подкрепям!
цитирай
5. lotos16 - Пловдивчани,
20.07.2010 10:30
аз вярвам, че ще се преборите срещу това безумие! Всички българи, милеещи за родното, трябва да Ви подкрепим!
цитирай
6. анонимен - АЗ "НЕ ПОДКРЕПЯМ" !
20.07.2010 11:08
АЗ СЪМ ПРОТИВ ВСИЧКО, КОЕТО ЦЕЛИ ДА УНИЖИ И УНИЩОЖИ ВЕКОВНАТА КУЛТУРА НА ПЛОВДИВ.

КУЛТУРА, КОЯТО Е ГРАДЕНА ОТ И ЗА Ч О В Е К А !

АЗ СЪМ ПРОТИВ УНИЖАВАНЕТО НА ЧОВЕШКАТА МИ СЪЩНОСТ !
цитирай
7. kass - santiment
20.07.2010 11:49
НЯМА ПО-ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ТОВА!
Надявам се да се вразумят и да оставят намира артистите.
цитирай
8. анонимен - НИКОЙ,НИКОГО НЕ УНИЖАВА....
20.07.2010 13:19
ПРОСТО АРТИСТИТЕ НЕ СА ЧИНОВНИЦИ....!
ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧАТДА ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ ,ЗА СОБСТВЕНАТА СИ ИЗДРЪЖКА!
КОЙТО Е КАДЪРЕН, ЩЕ ЯДЕ ХЛЯБ!
КОЙТО ИСКА ДА РАБОТИ, ИЗОБЩО НЕ БИВА ДА МУ СЕ ПРЕЧИ.....!
...И П.ЯВОРОВ Е БИЛ ПОЩЕНСКИ СЛУЖИТЕЛ....И ТОВА ИЗОБЩО, НЕ Е ПРЕЧИЛО НА ТВОРЧЕСТВОТО МУ!
цитирай
9. tili - Къде е подписката????
20.07.2010 13:47
Давайте линк, да действаме, стига сме ревали. Ако всички не се вдигнем, ще закрият и Софийската! Ан200 писа и за Русенската филхармония, говори се и за Бургаската опера!!! Какво става тук мамкаму:((((((( Няма отделни градове, има тотално унищожаване на културни гнезда!!!
цитирай
10. an200 - Не мисля, че са способни на подобно безумие... Подкрепям пловдивчани!
20.07.2010 14:00
Аз също отбелязах протеста на русенци: на път е да се лишим от Русенската филхармония. Някакво преструктуриране, което само показват некомпетентност и Бог знае какво още... ((
цитирай
11. dengubara - Мракобесие!
20.07.2010 15:13
или
Нашествието на ланголиерите, които изяждат красотата на живота и оставят след себе си пустота.
цитирай
12. razkazvachka - кога човек плаче?
20.07.2010 17:59
когато е безсилен
защото операта се брои
Срамът на човешката култура е в това, че творците й са умирали след жестока експлоатация в мизерия и забрава.
В Пловдив явно живеят много бедни хора. И никой няма пари за дарение. И общината не би могла да поеме грижата за това нещо, наречено Опера.
Докато бедните се търкалят до градинските си басейни и се грижат за прехраната на домашните си крокодилчета.
и в момента един чалгаджия в сребрист металик замърсява прашния въздух на един бивш град и не позволява да си чуеш мисълта: ако не спре, ще отворя прозореца и ще пусна тонколоните с Кармина Бурана:)))))))))))))))))))))))
цитирай
13. анонимен - ПАРИ -НЯМА !!!
20.07.2010 18:50
НЯМА И ДА ИМА!
СПОКОЙНО МОЖЕТЕ ДА ОТКРИЕТЕ СМЕТКА И ДА СЕ САМОФИНАНСИРАТЕ!
ЩЕ БЪДЕ ЧУДЕСНО ,ПЛОВДИВЧАНИ ,САМИ ДА ФИНАНСИРАТ СОБСТВЕНАТА СИ
ОПЕРА!
НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАЙТЕ ,ЧЕ ЩЕ ОСТАВЯ ДЕТЕТО СИ ГЛАДНО, ЗА ДА ФИНАНСИРАМ ,НЕЧИИ КУЛТУРНИ ИЗЯВИ!
КМЕТА Е ПЪЛЕН С ПАРИ---СПОКОЙНО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТОВА!
ЩОМ МОЖЕ ДА ПОСТРОИ ОПЕРА----ЗНАЧИ МОЖЕ И ДА Я ФИНАНСИРА!
цитирай
14. анонимен - Държавниците на върха и тия дето ...
20.07.2010 20:22
Държавниците на върха и тия дето гледат към върха трябва да знаят,че без съгласието на народа те не представляват единството му.Съгласието е другата дума дето могат да вземат отношение и ако правилно го обозначат то може да се изпълни завета Съединението прави силата.И така не са ни дали отчет за състоянието на държавата за последните 65 год.Всеки театър,библиотека,опера,студиа,кина в големите градове е строен преди.Да дори и след това да е как може едни да строят и да развиват целите на културното наследство,а други ей така да ги закриват от немай къде.Този въпрос не стои даже и на дневен ред за референдум.Може ли или не може.Къде да се развиват в Тракия,Мизия,Добруджа,Македония и др.подрайони.Как-на открито или закрито.Основните културни-духовни ценности на всички райони в държавата по общо спорозумение са длъжни да ги развиват или най-малкото да не им пречат да се развиват или изявяват.Тези дейности са последната брънка от финансово-економическите отношения в обществото и са оцелели благодарение на това,че не са могли върху тях да наложат скалъпен пазарен модел на духовноста.Така те са имали и имат своите ценители във времето.След тях остават духовните като религии и имаме като основа две,и те си имат ценители,но те са под опека на държавата,а останалите въобще свободни.Или искат като религиите да направят и културата някои области под опека,а другите въобще свободни,да се ширят както си искат.Те не бяха ли едно министерство,да не са сбъркали папките.
цитирай
15. anastasiia - Операта е спасена...
22.07.2010 15:40
...Засега!...
Просто е възмутително като казус - да има ли Пловдив опера или да няма!!!
цитирай
16. tota - Пловдив не може без опера!!
24.07.2010 20:13
Подкрепям!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: santiment
Категория: Музика
Прочетен: 3057841
Постинги: 725
Коментари: 2164
Гласове: 11420
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол