Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2021 11:30 - НЯКОЛКО ВЪПРОСА КЪМ ЛИЦЕТО ВАСИЛ ВАСИЛЕВ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1447 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ПРЕДАВАНЕТО ПО ЕВРОКОМ "НЕ СЕ СТРАХУВАЙ!" С ВОДЕЩ ВАСИЛ ВАСИЛЕВ ТРЯБВА ДА ДОПЪЛНЕНО И ДА ЗВУЧИ ТАКА: "НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА НАПОПЪРЖАШ ВОДЕЩИЯ!"
 
Обслужващото чуждестранни интереси лице Васил Василев каза в показаното вчера-23 август-предаване толкова лъжи и простотии, че ако бъде включено към детектор на лъжата и глупомер и двата апарата щяха да се взривят. 
Той се отплесна да говори за "Турско робство", без обаче, да обясни този термин. Вместо това избълва тонове глупости, че не било "османско владичество" или "турско присъствие". 
Затова задавам първия си въпрос към Василев:
1. Може ли робът да плаща данъци, да търгува свободно с други държави и да заема административни постове в държавата, където живее?

Сега предлагам да прочете по-долния текст:

  Можело ли е човек свободно да се движи из територията на СССР?  13.05.2020

Продължаваш да се притесняваш, че през цялото време си седиш у дома и никъде няма да отидеш в отпуск? Виж на какво са били готови съветските хора, за да пътуват из собствената си страна.

Обикновените гражданите на Съветския съюз не са можели лесно да отидат в чужбина. Трябвало е да има специални основания, да излязат извън страната и да получат изрично разрешение от партията. Нека кажем, че пътуването и вътре в страната не е било лесно. От една страна самолетните и жп билетите са били по-евтини, отколкото са сега, и хората постоянно са пътували за някъде. От друга страна обаче, за да отиде в друг град, на човек му понякога му се е налагало да прибягва до големи хитрини. Защото не за всички това е било възможно. В страната е действала дългогодишна система на контрол върху движението на хора. Без камери, QR-кодове и електронни пропуски.

37% от жителите на страната не са имали паспорти

 

За гражданите на СССР става задължително да имат паспорти през 1932 година. Без паспорт човек не е можел да се намира в градове и селища от градски тип. На жителите на селата и работниците в колхозите не са им издавали паспорти, защото властите не са искали да има изтичане на евтина работна сила. 

За да замине от родното си село някъде по-далече от районния център, всеки колхозник е бил длъжен да получи справка от селсъвета – местния орган на властта. Тя е била в сила не повече от 30 дни. Ако колхозникът отиде в някой град и остане да живее там, то полицията го залавя и глобява, а при повторно нарушение е можел да получи присъда от две години затвор. 

С времето правилата само се затягат, но дори след смъртта на Сталин, с идването на власт на Хрушчов и по-късно на Брежнев,  според данни на Министерството на опазването на обществения ред на СССР към 1967 година, паспорти не са имали 37% от всички граждани на СССР. А това са почти 58 милиона души.   

Между другото винаги е имало варианти тези ограничения да бъдат заобиколени. Например жител на село може да сключи граждански брак и така получава право да се премести. Възможно е било и да започнеш работа на градски строеж или пък да влезеш в градски институт. Слага се край на тази паспортна „дискриминация“ едва през 1974 година, когато такъв документ започват да издават на абсолютно всички. 

Не си могъл да избираш да живееш където искаш

Дори и с паспорт обаче, за да пропътуваш от пункт А до пункт Б, е трябвало да имаш някакви основания (пътуване по работа, карта за санаториум, посещение при роднини и т.н.).

„Хората често си ходеха едни други на гости. А да се настаниш в хотел беше практически невъзможно. На рецепцията винаги те попитат имате ли командировъчно. Ако нямаш, ти отказват, макар и да има свободни стаи. Ключът към нея можеше да бъде подкуп, като пъхнеш три или пет рубли (при цена на стаята около две рубли за нощувка)“,  спомня си Елена от Москва. А пък сам да си избираш мястото, където да живееш, е бил напълно немислимо. Вариант да се преместиш в друг град, просто защото „ти се е приискало“, не е съществувал. Първо е трябвало да получиш разрешение за пребиваване или регистрация, наричана „прописка“, а тя не се е давала просто ей така без много основателни причини. Такава причина е могла да бъде например работа по специалността в продължение на няколко години при не особено привлекателни условия. Дори и това обаче не е било гаранция, защото властите са имали право да ти откажат без да ти дават обяснения. 

Институцията „прописка“ е отменена веднага след разпадането на СССР и тя бива призната като неконституционна. Семена е с регистрация по местоживеене – постоянна или временна. 

Затворени градове

И най-накрая – имало е твърде дълъг списък с градове и населени пунктове, където се е влизало само с пропуск. Това са били затворените градове с военни или стратегически важни обекти, а също и всички погранични територии. 

В част от тях човек е можел да попадне, само ако се е родил там, а в друга – ако в града живее негов роднина. Понякога такива градове са сменяли статута си от затворен на отворен, а понякога информацията за схемата на допуск са окачвали направо на касите за жп билети.  

Някои, тъкмо обратното, са били затворени с десетилетия. Едуард, жител на Норилск, който е бил затворен град през съветските години, си спомня: „В Норилск при кацането на самолета идваха граничари, проверяваха паспортите и регистрацията през 1980-те! Необходима беше или комсомолска командировка [направление от партията за временна или постоянна работа на това място], или покана от роднина, или пък покана от някое предприятие, което има нужда от специалист“.

Силно изобретателните хора, разказва Едуард, вземали паспорта на свои познати, които са излезли от града в отпуск, и вадели от него листовете с регистрацията. „Паспортът тогава изглеждаше като неголяма книга с телбодчета  в средата. Те ги разтваряха и вадеха необходимите им листове, които слагалха в своя паспорт. След проверката от Норилск листовете се препращаха по пощата обратно на собственика им“.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА
Следва втори въпрос към Василев:
2. Как ще коментира горния текст Василев и с какъв термин ще го охарактеризира? Какви са били войниците на руската армия, когато идват да "освобождават" България от "турско робство"?

Въпрос № 3.
Кой и кога прекръсти Волжска България на "Татарстан"? Там българи ли живеят или турци? Какво значи "турчин? В днешна Република Турция живеят близо 15 млн. арменци. Те турци ли са?


Въпрос № 4. Чувал ли е Василев за книгата на Сергей Спиридонович Татишчев "История на руската дипломация"? Какво е написано там за  България-да съществува или-не?

И понеже Василев засегна в някаква степен и отношенията на България с територията на югозападна България, пардон,  с РСМ възниква естествен въпрос
Въпрос № 5. Кой, кога и защо раздели българския език на "тракийски език, "мизийски език" и "македонски език"? Кой през 1934 г. разкри в университета "Ломоносов" факултет "Македонска филология"?

Поради пламенната защита на една друга държава и описвайки я в други свои предавания като "жертва" на "германския "ФАШИЗЪМ???" нека отговори на още един въпрос:
Въпрос №6. Кой подписа таен анекс с Германия при подписването на т. нар. "Рапалски договор" през 1922 г. за тайно въоръжаване на германската армия с тежки оръжия и създаването на реваншизъм към победилите я в Първата световна война? Каква и чия е идеята за това и каква е истинската причина за това?
И понеже засегна убийството на негов близък роднина след влизането на Съветската армия на българска територия възниква още един въпрос:
Въпрос №7 Бил ли е Васил Василев член на БКП? Бил ли е служител на ДС?
Въпросите изпращам и до неговото предаване по "Евроком". Давам две седмици на лицето Васил Василев да подготви отговорите на тези въпроси.
Ако не отговори-това също е отговор, при това много по ясен и недвусмислен!








Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. attila - Османската Империя не е Турска а ХАЗАРСКА !
24.08.2021 13:31
ДА СЕ ЗНАЕ !

Няма Турско Робство - Има Хазарско !

Няма Османска империя - има Хазарска !

Няма Сюлейман Паша - Има Соломон Леви Явиш !

Турци НЯМА и НИКОГА не е имало, а Държавата Турция е Създадена През 1923 от Жида Кемал Ататюрк !

След като ПЕТ века Юдейте колеха Християните решиха да си измият кървавите ръце създавайки фалшива държава и фалшив етнос в лицето на днешните Турци, прехвърляки му отговорността за собствените зверства.

Не трябва да се бърка ТЮРКИ с ТУРЦИ, тюрките са велики воини съставляващи част от Българския род, а турците са Хазарски Лайна подобно на Славяните.

Почти всички владетели на Хазарската Османска империя са Евреи а "прословутия" Сюлейман Паша е Френски Евреин със звучното "Турско" име Соломон !!!

Склавяните и Юдохазарите са ТОР за Земите Български Арийски.

Цялата земя от Москва до Казан,от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска.

КАЗАХ !

w w w.b u l g a r y a.g a/s l a v e r y.h t m l
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11737132
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031